Is suppletie veilig?
Of suppletie veilig is, hangt af van diverse factoren.
1. De keuze van je supplement
Onder meer de kwaliteit van het product (zie ook artikel 1) is een belangrijke factor die bepalend is of een product goed en veilig voor je werkt of niet. Bij kwaliteit kun je denken aan: Bevat het product natuurlijke of synthetische stoffen? Kan je lichaam de werkzame stof direct opnemen of moet deze nog worden omgezet in je lichaam? Welke hulpstoffen bevat het supplement? Wat is de dosering van de werkzame stof? Al deze factoren bepalen of een product goed voor je werkt of niet.
2. De dosering
In de orthomoleculaire therapie wordt niet alleen gebruik gemaakt van de ADH (Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid), maar ook van een IDH (Individuele Dagelijkse Hoeveelheid) en bij grote tekorten een ODH (Optimale Dagelijkse Hoeveelheid). De ODH doseringen liggen soms enorm hoog. Het is dus wel echt belangrijk dat je weet wat je doet. Een hoge dosering is niet altijd beter en je lichaam moet de stof en hoeveelheid wel kunnen verwerken. Ook met suppletie voeg je een stof toe aan je lichaam die biochemisch op het lichaam ingrijpt. En ook al kan een lichaam beter met natuurlijke stoffen (nutricijnen) overweg dan met synthetische stoffen met bijwerkingen (medicijnen), het is toch een stof die je toevoegt. Teveel kan eveneens zorgen voor een disbalans. En dat is ook niet wat je wilt.
3. De staat van je lichaam
Het klinkt wellicht gek, maar je zou denken dat een lichaam dat belast is met een ernstige ziekte of sterke uitputting veel ondersteuning kan gebruiken. Helaas is dat niet altijd zo. Een lichaam wat bijvoorbeeld in een extreme burn-out verkeert, een lichaam dat aan het herstellen is van een ziekte of het lichaam van iemand met bijvoorbeeld een ayurvedische vata-constitutie kan moeite hebben met een goede opname van grote hoeveelheden voedingsstoffen. Soms is het nodig om laag gedoseerd te gaan suppleren wat er tekort komt. In andere gevallen neemt ons lichaam door genpolymorfismen en -mutaties bijvoorbeeld bepaalde stoffen uit voeding niet op. In dat geval kan extra suppletie van groot belang zijn. Belangrijke factoren zijn dan ook: Hoe goed is je lichaam in staat de werkzame stof om te zetten en op te nemen? Welke dosering past bij jou? Zijn er (epigenetische) genmutaties die de opname van voedingsstoffen verstoren?
4. Het gebruik van medicatie
Suppletie en medicijnen kunnen met elkaar interacteren. Zowel suppletie als de medicijnen kunnen dan sterker of juist minder sterk werken. Laat je goed voorlichten door de producent van je product, je orthomoleculair therapeut of de apotheek.
Twijfel je over voor jou passende suppletie? Neem dan contact met me op.